Brickantiers bouwen oorlogsmonument Vimy

Brickantiers Youri en Corneel bouwen Vimy oorlogsmonument

Dinsdag 9 april, herdenken de Canadezen op het herdenkingsmonument Canadian Vimy Memorial in Frankrijk de beroemde Slag bij Arras. Op de ceremonie zijn de Ieperse LEGO-bouwers Youri Van Miegroet (48) en Corneel Clarys (26) uitgenodigd. De twee mochten afgelopen weekend er hun LEGO-maquette van het Vimy-momunent onthullen.

 
Youri en Corneel bouwden op vraag van de verantwoordelijken van het herdenkingsmonument het geheel na. Afgelopen zondag werd het bouwwerk — dat in totaal 11.285 blokjes bevat, evenveel als er namen van vermiste Canadezen op het monument staan – ter plaatse onthuld. “De onthulling gebeurde tijdens een familiedag op de site”, vertelt Youri. Dat gebeurde door de Canadezen deputy-minister of Veterans Affairs Paul Ledwell en directeur Europa voor Veterans Affairs John Desrosiers. “Het was voor ons een mooi moment. Ons model staat momenteel dicht bij de ingang van het monument en blijft daar voorlopig staan. In ieder geval blijft het permanent in het monument aanwezig. We kregen al leuke reacties. Mensen merken bijvoorbeeld ook de crypte op, iets waarvan ze soms niet weten dat die ook bij het echte monument hoort. Ook kinderen zijn uiteraard heel enthousiast
 
 
Daags voordien, op zaterdag 6 april, ontmoette Youri, die ceremonieel assistent is, tijdens de Last Postceremonie in Ieper al de Canadese minister van Veterans Affairs Ginette Petitpas. “Op mijn smartphone toonde ik beelden van ons werk en ze was onder de indruk”, aldus Youri. De minister ging ook bloemen neerleggen bij de Brooding Soldier, het Canadees oorlogsmonument in Sint-Juliaan bij Langemark.
 
bron: hln.be
credits foto’s: Eric Compernolle.